Modaokon

Follow Modaokon

Peeking into People's Places

Search Modaokon

Jeremy's House

Posted Sunday, November 18, 2012 in: Home Envy

When parents-of-four Nicki and Peter Netherway moved into their beautiful new-build Mt Claremont dream home this past winter, it was the beginning of a lovely new chapter for a family that had never had it easy.

Nicki and Peter's firstborn Jeremy, 13, was just 10 months old when he contracted meningitis and was rushed to hospital where misdiagnosis of his condition and his subsequent deterioration led to problems including hearing loss (requiring cochlear implants), vision loss (which has since improved) and almost complete loss of body movement. He has epilepsy, cerebral palsy, and is often hypothermic, with poor body temperature regulation.

ABOVE: In the design phases, it was evident that a large limb of the 80-year-old marri tree that the Netherways wanted to retain may come too close to the roof in future, causing issues. “The solution will be to cut a large notch in the eave line if the tree branch becomes an issue,” says Devrite co-owner Jay Mangano.

ABOVE LEFT: A little visitor on the balcony. ABOVE RIGHT: While Jeremy experienced vision loss as a baby from his misdiagnosis, his vision has slowly improved but as he has poor neck and head control, he spends much of his time propped back in his wheelchair. Nicki and Peter wanted Jeremy to be able to enjoy the gorgeous tree. The solution? To incorporate glass ceiling panels into the veranda roof.

ABOVE: With the beautiful living area and huge back deck both opening onto the pool, the house has a gorgeous feel. It makes me feel relaxed just visiting for an interview. “I think we will spend masses of time out here on the deck,” says Nikki.

ABOVE: The home was designed with cross-ventilation principles so that in summer it easily stays cool – there is only air-conditioning in Jeremy’s room if he gets too warm in summer. “Many solar passive homes are only two rooms wide, so you get good cross-ventilation,” says Nicki.

ABOVE LEFT: The living area is connected to the pool and the big back deck, designed around the old marri tree, and has breathtaking treetop views. The back of the sloping block is a steep drop beneath the balcony-like deck. ABOVE RIGHT: Jeremy on the deck with a small guest.

ABOVE: The Netherways family.

ABOVE: Peter and Nicki's bedroom. A wing at the front of the universally built home was designed to be a carer’s wing, in case Nicki and Peter can no longer look after Jeremy and a carer needs to move in full-time.

With Jeremy requiring almost 24/7 care, Peter and Nicki both left their jobs to become Jeremy’s full-time carers and for the past 11 years they have lived with Jeremy and his sister Clare, 11, and brothers Fletcher, 8, and Zeph, 6, in a cold, dark and small 1950s cottage.

With its small rooms, narrow corridors and poor solar gain, the house was never the most suitable one for looking after wheelchair-bound Jeremy, who needs daily physiotherapy, massage and lifting into his bath.

So when the Netherway family was awarded compensation in 2008, they knew they wanted to build what they had always dreamed about – a family home that would be perfect for Jeremy and themselves for a long time to come. The result is a light-filled, cheerful, welcoming five bedroom home that the entire family loves and that is far more comfortable and beneficial for Jeremy.

Nicki and Peter bought the block next door to their 1950s Mt Claremont cottage. But with the steep slope of the block, the site needed extensive retaining, and designing a solar passive house to suit Jeremy’s special requirements was hard – and expensive. It was evident a special building company was required.

Nicki and Peter went to of renowned design and building company on a referral, and Nicki says they are thrilled that they did. “They were so easy,” she says. “They had great communication skills which is so important in a builder.”

ABOVE: Built on a quarter acre block, the five bedroom home is big – but still has a lovely big garden with space for a veggie patch and a pool.

ABOVE: The living area is connected to the pool (beyond the limestone wall) and the big back deck, designed around the old marri tree, and has breathtaking treetop views. The back of the sloping block is a steep drop beneath the balcony-like deck. ABOVE RIGHT: The elevation and pool. Jeremy can be taken onto the lawn into this part of the garden along the side of the house, where there is a sloping wheelchair-friendly path.

ABOVE: The home’s hall, extra-wide to accommodate Jeremy’s wheelchair, opens up into a huge north-facing, open-plan living area with a treed vista of the valley beyond.

ABOVE: An abundance of north-facing windows and dark floor tiling (for thermal gain) means that the house stays much warmer during winter than it was in their previous, chilly 1950s cottage. “When it’s cold we sit by the fire,” says Nicki. “We picked dark floors for warmth and it works very well.”

Devrite co-owner Jay says it soon became clear that everything that was going to make a difference to Jeremy’s life was going to cost more. “We ed our suppliers and asked if they could help keep the costs down by providing discounts or whatever they could,” says Jay. The response was overwhelming. “We were thrilled by the response from an industry that itself is feeling the pinch and their efforts have meant that we could deliver the home that really will make a difference to Jeremy’s life and that of his fantastic family.”

The gorgeous back deck is one of the solar passive home’s most beautiful features. When the Netherways bought the block, they fell in love with the huge 80-year-old marri tree in the back garden. Wanting to retain it, they designed the deck to make the most of the connection to the tree - and to make the most of it for Jeremy as well. With poor neck and head control, he spends much of his time tilted back in his wheelchair, so the veranda roof has glass ceiling panels that let him see the marri tree branches swaying high above the house.

When I visit it is a sunny, breezy spring day that smells like a summer evening and I am chatting to Nicki and Peter on the back deck. They are a lovely couple, warm and open, and Jeremy sits by them in his wheelchair, looking up at the branches of the huge marri tree swaying in the breeze. I ask Nicki and Peter what their favourite part of the home is. “I think it would be out here,” Nicki says, and I know that it is a huge cliché to say as if on cue, but I swear RIGHT at that moment a little kookaburra landed on the balcony railing right next to Jeremy. I’d never been quite so close to a kookaburra before! 

ABOVE: The Netherways’ new home is far more spacious than their previous place – with plenty more room to easily maneuver Jeremy’s wheelchair. When Jeremy has physio and massage each day, he is placed stomach-first on a large ‘wedge’ in his bedroom, his head angled to the side. “One of the things I’ve found really wonderful about this house is the full-height windows,” says Nicki. “He can look outside into the garden rather than onto a wall while I massage him. I think he enjoys it here because often he goes to sleep!” The generously sized rooms help his parents, too. “There’s plenty of space to put him on the wedge here,” says Nikki. “It was hard in our old house, finding the space to do it. It’s so easy here.”

ABOVE: As he grew, Jeremy was becoming more and more difficult to lift. Nicki is tiny too – easy to see why it’s hard for her to lift 13-year-old Jeremy! So when the Netherways’ house was designed, a hoist was installed in the ceiling, with a special tracking system that needed to be imported from the US, so that Jeremy can be strapped into a harness that can take him directly from the bed to the bath.

ABOVE: Jeremy’s bedroom opens up to the open-plan kitchen, living and dining and onto the courtyard garden alongside, so that he can look out into the garden from his bed and Nicki and Peter can take him outdoors easily. Nicki says the house is a comfortable temperature year-round – important for Jeremy, who has difficulty maintaining body temperate and is sometimes hypothermic. “Having gone from our previous 1950s home that was really cold in winter to this house has been lovely – our power bill in the old house was always around $500 as the heater had to be on most of the time for Jeremy. But here it’s warm through winter.” Jeremy can enjoy the sunshine from his north-facing bedroom with huge adjoining bathroom. Both the bed and bath were positioned so Jeremy can look out through the garden and the pool beyond.

Nikki says Jeremy is happier here – and feels better too from the change of lifestyle the house has brought. “Jeremy has to be in intensive care about four to five times a year when he gets sick, and usually three of those admissions are in winter. But since we moved here, he’s only had one admission.”

Nikki says with summer coming up, they will spend lots of time out on the deck. “We’re so pleased with the house.” She and Peter’s family and friends also love their new bright, light and welcoming home too – and like all good friends, relentlessly tease them about it. “Friends say, ‘We’re at the Netherways Resort,’” laughs Nikki, adding that a friend’s son recently came over and wanted to swim, but didn’t have his gear. “His mother was like, ‘Don’t worry, they’ve got bathers and towels at the resort.’ We do joke about it now because it’s just such a contrast to the 11 years we spent in our old home.”

Nikki says Jeremy is happier here – and feels better too from the change of lifestyle the house has brought. “Jeremy has to be in intensive care about four to five times a year when he gets sick, and usually three of those admissions are in winter. But since we moved here, he’s only had one admission.” Jeremy has lost almost all movement - he can only use his right arm slightly. But when they moved in he hugged Nicki five times.

HOME LOWDOWN

The Netherways family

THE OWNERS

Nicki and Peter Netherway and their children Jeremy, 13, Clare, 11, and brothers Fletcher, 8, and Zeph, 6

THEIR HOME

A contemporary five bedroom solar-passive, universal home with elements specially designed for wheelchair-bound Jeremy, who is profoundly disabled and needs round-the-clock care

LOCATION

Mt Claremont, Western Australia

COMPLETED

2012

FEATURES

Solar passive design, cross-ventilation, huge back deck with outlook across 80-year-old marri tree, bedroom, physiotherapy and bathroom wing for Jeremy, special hoist system with imported tracking system for moving Jeremy from his bedroom to his bathroom, open-plan living, kitchen and dining, extra-wide doorways and hall, flush floors, rainwater tanks, vegetable garden, fireplace, pool

THE DESIGNER AND BUILDER

Ron and Jay Mangano of  or call 9361 1131

PHOTOGRAPHY

House photography by the very talented  (with the far less impressive outdoor photos by me). 

SPECIAL MENTIONS

A host of trade sponsors came together to turn Jeremy's House into an affordable reality for the Netherway family. These include:



Lenco Nominees








Have you read?











topobzor.info

adulttorrent.org/search/Bailey Jay

подушки пуховые